Dakisolatie

De renovatie van je dak is een ideaal moment om te denken aan dakisolatie. Van alle energiebesparende investeringen is er ook maar één overeind gebleven en dat is dakisolatie.
Waarom is dakisolatie zo belangrijk? Omdat het dak voor verantwoordelijk is voor 20 a 30% van het totale warmteverlies van je woning en dus een ideale manier is om op energiekosten te besparen.

Vanaf 2015 wordt een dakisolatienorm ingevoerd. Geen dakisolatie betekent strafpunten in een onderzoek van de woningkwaliteit. Dat kan samen met andere gebreken leiden tot de ongeschikt verklaring voor bewoning. We gaan verder in op het isoleren van je dak en bespreken kort enkele mogelijkheden wat betreft de materialen om je dak te isoleren, hoe het gebeurd en welke premies en subsidies je kan genieten.

 

Over dakisolatie

De Vlaamse Overheid raadt een isolatiedikte aan van 15 centimeter of meer indien er voldoende plaats beschikbaar is in het dak. Betreft het een bestaande woning? Dan zal eerst de beschikbare ruimte moeten gecontroleerd worden.

Dakisolatie aanbrengen is in principe niet heel moeilijk. Het belangrijkste is dat de isolatie voldoende dik moet zijn en goed moet worden aangebracht. Wordt de isolatie niet goed aangebracht, dan ontstaat er altijd een risico op schimmelvorming. Dakisolatie moet naadloos worden aangebracht, dus geen spleten, kieren of kleine openingen.

Je doet er dus goed aan om een ervaren vakman te contacteren als je zelf niet helemaal zeker bent.

De isolatie zal men aanpassen afhankelijk van het type dak. Een hellend dak en een plat dak zijn de soorten die het meest voorkomen. Meer info kan je terugvinden op de pagina over ‘isolatiematerialen’.

 

Manieren om je dak te isoleren

Er bestaan verschillende manieren waarop een dakwerker je dak kan isoleren, er dient ook een onderscheid te worden gemaakt tussen een hellend dak en een plat dak:

Hellend dak isoleren:

In de eerste plaats kan de isolatie worden geplaatst tussen de dragende dakelementen. Dit is de ruimte tussen de kepers en spanten die wordt opgevuld met het isolatiemateriaal. Een voorbeeld van isolatiemateriaal dat hier zeer geschikt voor is, is minerale wol.

Zelfdragende isolerende dakelementen is een tweede mogelijkheid waarbij dan het dak wordt opgebouwd uit zogenaamde sandwichpanelen. De kepers, isolatie, het onderdak en de tengellatten maken dan deel uit van het paneel.

Een Sarkingdak is een derde mogelijkheid. Hierbij worden de isolatieplaten bovenop de kepers en spanten aangebracht.

Een laatste mogelijkheid is het aanbrengen van een isolerende binnenafwerking. Panelen uit gipskarton en thermische isolatie worden dan aangebracht. Deze methode is ideaal geschikt als je op punt staat om je woning te verbouwen.

 

Niet-hellend dak isoleren:

Een warm plat dak isoleren betekend dat de isolatielaag zich aan de buitenkant van het dak zal bevinden, onder de dakdichting. Het kan ook zijn dat er meerdere lagen worden gebruikt, afhankelijk van het materiaal en de sterkte van je dak.
Bij een omgekeerd plat dak zal de isolatie zich bevinden boven de dakdichtingslaag. Er is dan wel een ballast nodig om te voorkomen dat het zou wegwaaien.

 

Bijkomend isoleren

Als je dak al geïsoleerd is en je wenst extra isolatie te plaatsen, dan zijn er drietal zaken waar je moet op letten alvorens je hiermee begint. In de eerste plaats moet de bestaande isolatie nog droog zijn. In de tweede plaats moet je nagaan of er een onderdak aanwezig is.

Een onderdak zit net onder de dakbedekking. Het is verschillen van een dampscherm dat er voor dient dat je isolatie niet vochtig wordt door dampen van binnenshuis. Een dampscherm is een folie die rond de isolatie is gespannen.

Tot slot moet er ook een dampscherm aanwezig zijn, maar als je bijkomend zal isoleren, dan moet je deze doorprikken. Een dampscherm is dampdicht en dient om je isolatie te beschermen; Het dampscherm zal je dus moeten verwijderen of doorprikken alvorens je nieuwe isolatie aanbrengt. Nadien dien je natuurlijk wel een nieuw dampscherm aan te brengen.

 

Verzeker jezelf van kwaliteit en een goede plaatsing en schakel een vakman in om jouw dakisolatie te plaatsen. Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Start je zoektocht bij ons: Vraag gratis en vrijblijvende offertes aan en vergelijk de prijzen van verschillende vakmannen uit jouw regio.

 

Alternatief: zoldervloer isoleren

Wanneer het niet de bedoeling is om je zolder te gebruiken als leefruimte, en de ruimte dan ook niet verwarmd wordt, dan kan je ook de zoldervloer isoleren. Het is eenvoudiger en ook goedkoper dan de plaatsing van dakisolatie.

Twijfel je nog over het al dan niet gebruiken van de zolderruimte in de toekomst? Dan kan je tijdelijk drukvaste platen installeren die later op eenvoudige wijze weer kunnen weggehaald worden als je toch van gedacht zou veranderen.

Lees meer in deze reeks over dakisolatie: