Inbraakbeveiliging: Elektronische maatregelen.

Soms is elektronische beveiliging een verplichte aanvulling op de voorgaand getroffen maatregelen. Alarmsystemen zorgen voor een afschrikkende functie maar hebben daarnaast ook de functie om een inbraak of poging tot inbraak te signaleren en buren en politie te verwittigen.

Alarminstallatie soorten en uitleg.

Over alarmsystemen werd al heel wat afgeschreven. Ze bestaan in alle maten en gewichten, maar een degelijk alarmsysteem is toch wel een investering op zich. Laten we eerst kijken naar wat een alarmsysteem in realiteit om draait, welke soorten alarmsystemen er zijn en nadien kan je ook lezen welke uitbreidingsmogelijkheden er beschikbaar zijn.

Alarmsystemen bestaan essentieel uit drie onderdelen, namelijk:

  • De detectoren (gaan na of er ingebroken wordt),
  • De alarmcentrale (krijgt instructies van de detectoren en als er ingebroken wordt worden deze doorgestuurd naar de signalisatie),
  • De signalisatie (dit is het luide of stille alarm, al dan niet in combinatie met verlichting).

Er bestaan verschillende detectoren die je kan terugvinden bij een alarmsysteem als inbraakbeveiliging:

  • Magneetcontacten
  • Glasbreukdetectoren
  • Ultrasonor en radar
  • Passief infra-rood detectoren

De detectoren kunnen geplaatst worden op ramen en deuren (wat men de gevelopeningen noemt), maar er zijn ook detectoren die reageren op geluid (bijvoorbeeld glasbreuk), warmte of beweging kunnen opvangen. Bij dit laatste dien je wel rekening te houden met huisdieren. Ook vliegen kunnen hinderlijk zijn als het toestel te scherp staat afgesteld.

Afhankelijk van het type alarmsysteem dat je koopt, kan de sirene luid of stil zijn. Bij een luide sirene zal de hele buurt dit kunnen horen en eventueel actie kunnen ondernemen. Dit is meestal gekoppeld aan verlichting die aanspringt. Een sirene buitenshuis moet wel aan enkele regels voldoen. Zo mag het signaal maximaal 3 minuten te horen zijn, of 8 minuten indien er sprake is van sabotage. Het spreekt voor zich dat deze voorzien moet zijn van een eigen voeding om bestand te zijn tegen sabotagepogingen.

Helaas zullen je buren niet altijd zelf de nodige acties ondernemen – vermijd daarom best zoveel als mogelijk valse alarmen – en is het geen slecht idee om het alarmsysteem te koppelen met een alarmcentrale zodat zij kunnen nagaan of er iets aan de hand is.
Bij een stil alarm zal automatisch de alarmcentrale verwittigd worden, maar dan mis je wel eventueel het afschrikeffect van de dieven. Anderzijds als ze denken dat er geen vuiltje aan de lucht is, is de kans groter dat ze iets langer in het huis blijven vertoeven en met een snelle interventie van de politie ook gesnapt kunnen worden.

 

Jouw huis beveiligen met een alarmsysteem en benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw wensen en situatie? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende vakmannen uit jouw regio via de offertepagina

 

Alarmsysteem: detectoren/sensoren.

Bijna alles draait om de sensoren. Zoals reeds beschreven zijn er heel veel detectoren die kunnen gebruikt worden bij elektronische alarmsystemen. Een klein overzichtje kan helpen om na te kunnen gaan wat er allemaal mogelijk is.

 

Magneetsensor.

De magneetsensor wordt gebruikt in gevelopeningen zoals ramen en deuren. Ze zijn uitgerust met een magneet en zender en automatische magneetschakelaar. Je bevestigd de magneet op het bewegende deel en de zender wordt geplaatst op het kozijn.
Bij het openen van het raam of de deur, zal de magneet de schakelaar activeren waardoor er een signaal wordt gestuurd naar het hoofdpaneel. Vraag vrijblijvend offertes aan via de offertepagina.

 

De bewegingsmelder.

Ze bestaan in verschillende soorten, maar het principe blijft altijd hetzelfde: een sensor merkt een persoon op van een inbreker en zal dan een signaal doorsturen naar het controlepaneel die op zijn beurt de alarmcentrale gewaarschuwd of de sirene laat loeien.

Veelal worden hier ultrasonoren en radars gebruikt die gebruik maken van het Doppler effect of infraroodsensoren die voorzien zijn van een reflector die de ruimte opdeelt en waarbij infrarood energie wordt gemeten. Van zodra de infrarode temperatuur verandert, zal het alarm in werking treden. Vraag vrijblijvend offertes aan via de offertepagina.

 

De rookmelder en warmtedetector.

Een rookmelder ken je zeker al, maar veel alarmsystemen zijn intussen ook standaard uitgerust met een rookmelder die aan het alarmpaneel zijn gekoppeld. Hierbij zal de deeltjesdichtheid in de lucht worden gedetecteerd en indien er een gevaarlijke verandering optreedt, dan zal een alarmsignaal verstuurd worden naar het hoofdpaneel.

Een warmtedetector zal de warmte van vlammen of oververhitting waarnemen en het signaal doorsturen naar het controlepaneel. Breekt er een brand uit wanneer je niet thuis bent? Dan kan de schade met zo’n detector misschien beperkt worden.

Bepaalde alarmsystemen kunnen ook uitgerust worden met een blusfunctie. Bij problemen zal er automatisch geblust worden met bijvoorbeeld gas of poeder. Een brandalarm wordt vaak ook bij het pakket van het alarmsysteem genomen door vele mensen. Een bijkomend voordeel is ook dat als je gebruik maakt van een alarmcentrale, zij ook snel de brandweer kunnen verwittigen. Handig bij afwezigheid, en de blusfunctie kan ook de schade beperken in afwachting tot de komst van de brandweer. Vraag vrijblijvend offertes aan via de offertepagina.

 

Glasbreuk sensoren.

Dit systeem is vergelijkbaar met dat van een magneetsensor. De glasbreuksensor heeft een ingebouwde sensor die de geluidsfrequentie van brekend glas kan herkennen. Dit systeem kan wel lastig zijn om in te stellen omdat elke ruimte uniek is. Zo is het natuurlijk niet de bedoeling dat het alarm afgaat als je twee glazen laat botsen tegen elkaar. Vraag vrijblijvend offertes aan via de offertepagina.

 

Andere detectoren.

Het lijstje stopt hier niet bij. Alarmsystemen kunnen ook uitgerust worden met andere soorten sensoren, zoals bijvoorbeeld:

  • Een drukknop die je kan indrukken bij overval, brand of andere noodgevallen.
  • Een trildetector of seismische detector die zal reageren op bepaalde trillingen zoals bijvoorbeeld het doorboren van een kluisdeur.
  • Kanteldetectie: dat zal reageren bij het optillen van een voorwerp (bijvoorbeeld ook uitgerust in auto’s).
  • Waterdetectoren zullen signalen afgeven als er water wordt gedetecteerd. Leef je in een risicozone voor overstromingen? Dan kunnen we zo’n detector wel aanraden zodat je tijdig verwittigd wordt.
  • Een gasdetector zal een alarmsignaal doorgeven indien er een gaslek is.

 

Registratie alarmsystemen.

Niet vergeten dat als je een alarmsysteem laat installeren, dat je deze ook moet registreren. Dit is verplicht sinds 2009. De registratie kan eenvoudig online gebeuren via de site Police-on-web.be, je hebt dan wel een kaartlezer nodig en je elektronische identiteitskaart. Bij de registratie zal je enkele zaken moeten opgeven, zodat de politie efficiënter en doelgerichter kan organiseren en optreden:
• Gegevens van het alarmsysteem
• Het adres
• De aard van de woning (bijv.: rijwoning)
• De aard van het risico (bijv. juwelier, apotheek, …)
Laat je je aansluiten bij een alarmcentrale? Dan hoef je niets te doen. Alarmcentrales zullen deze registratie voor jou doen.

 

Meer leren over alarmsystemen?

We hadden zelf enkele gerichte vragen over alarmsystemen en zijn op zoek gegaan naar antwoorden. In het volgende artikel hebben we deze informatie samengevat in een handige FAQ. Bezoek de pagina hier.

 

Jouw huis beveiligen met een alarmsysteem en benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw wensen en situatie? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende vakmannen uit jouw regio via de offertepagina