Strengere energie eisen nieuwbouw vanaf 2014.

Recentelijk nog kregen we te horen van Het Vlaams Energieagentschap (VEA) dat de energieprestatie regelgeving steeds beter wordt nageleefd. Vanaf 2014 zullen de EPB eisen (de eisen in het energieprestatie regelgeving) strenger worden. Wat betekend dit voor u?

Energieprestatieregelgeving

Een korte inleiding: Het E-peil is een maatstaf voor de energieprestatie van een woning en de vaste installaties ervan in standaardomstandigheden. Het geeft met andere woorden het energieverbruik aan van een woning.
De Energieprestatieregelgeving trad in Vlaanderen in werking voor bouwvergunningen aangevraagd vanaf 1 januari 2006. Niet voldoen aan deze regeling kan een dure boete opleveren: de boetes kosten u drie keer meer dan een investering zou vergen om te voldoen aan de eisen!

Strengere energie-eisen voor de nieuwbouw vanaf 2014.

Recentelijk werd dan ook bekend gemaakt dat de eisen strenger zullen worden. Nieuwe gebouwen zullen een maximaal E-peil van E60 mogen behalen, daar waar dit nu nog E70 bedraagt. Vanaf 2014 zal je ook verplicht zijn om muren, daken, vloeren en ramen beter te isoleren.

Om aan de strengere energie eisen te voldoen, heb je keuze uit 6 mogelijkheden van maatregelen waarvan er minstens 1 moet worden doorgevoerd:

 

Je bent op zoek naar energiezuinige manieren om je woning te verwarmen of te koelen? Vraag dan hier jouw offertes aan en spring ook efficiënter met energie om tegen de laagste kostprijs. Bekijk de mogelijkheden.

 

Wat als je woning niet voldoet aan de zes mogelijkheden?

In dat geval wordt het E-peil 10% strenger voor u: De nieuwbouwwoning zal dan maximaal een E-peil van E54 mogen halen. Lukt het je dus niet om de woning te voorzien van hernieuwbare energie, maar voldoet de woning toch aan de extra strenge energie eis, dan is er dus niets aan de hand.

 

Wat voorziet de toekomst, wordt het E-peil nog strenger?

Sowieso wordt het ook verplicht meer aandacht te besteden aan isolatie. Het E-peil zal ook in de toekomst strenger worden:

  • Voor 2014: max. E70
  • Na 2014: max. E60
  • Vanaf 2016: max. E50
  • Vanaf 2021: max. E30

Dit betekend dus wel een meerprijs bij het bouwen, maar deze investering verdien je terug omdat je energie verbruik drastisch zal dalen.

Voor bouwaanvragen vanaf 2013 geldt overigens een korting op de onroerende voorheffing. Deze korting kan oplopen tot 50% indien een maximaal E-peil van E50 gehaald wordt.

 

Hoeveel zal mij dit kosten?

De extra kostprijs die deze maatregelen met zich meebrengen hangt af van diverse factoren, waaronder de grootte van je woning maar ook de keuze van materiaal en installateur hebben een grote invloed. Vraag steeds offertes aan om prijzen te vergelijken!

Om je een idee te geven wat de extra meerprijs kan bedragen kan je je richten op onderstaande geschatte prijzen:

  • Prijs zonneboiler: 5.000 euro
  • Prijs zonnepanelen: 5.000 euro – 7.500 euro
  • Prijs warmtepomp: 10.000 euro – 15.000 euro
  • Prijs biomassa-installatie: 4.000 – 6.000 euro
  • Stadsverwarming: Weinig keuze en is afhankelijk van uw stad.
  • Deelname project: 3.000 euro – 5.000 euro

Welke investering het meeste haalbaar is voor u, dien je best te bespreken met je architect. De ligging van je woning zal mee bepalen welke opties er beschikbaar zijn voor u.

Wie reeds wil besparen bij de aankoop kan best dus offertes vergelijken. Via onze offertedienst ontvang je meerdere offertes via 1 aanvraag waardoor je dus onmiddellijk kan gaan beginnen met het zoeken naar een bekwame en goedkope installateur.