gevelpleister aanbrengen

Gevelpleister

Gevelpleister

Een gevelpleister is een veel gekozen gevelafwerking die bij verschillende woningstijlen past. Het is ook de ideale manier om je oude gevel een nieuwe look te geven. Maar uit welke soorten gevelpleister kan je nu kiezen? Wat zijn de afwerkingsmogelijkheden? Hoeveel kost een gevelpleister? En wat met het onderhoud? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Soorten gevelpleister
Mogelijke afwerkingen
Gevelpleister prijs
Gevelpleister onderhoud
Waarom een gevelwerker inschakelen?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor een gevelpleister?

Gevelpleisters komen erg vaak voor en je ziet ze in verschillende vormen en afwerkingen. Een gevelpleister biedt dan ook tal van voordelen. Een overzicht:

 • Goede renovatiemethode: als je muren licht beschadigd zijn, is een gevelpleister ideaal om je gevel een renovatie te geven omdat je beschadigingen makkelijk kan verbergen.
 • Makkelijk te combineren met gevelisolatie: een gevelpleister kan je op bijna alle isolatiematerialen rechtstreeks aanbrengen. Bovendien draagt de bepleistering zelf al bij aan een goede isolatie.
 • Vochtbestendig & dampopen: een gevelpleister is volledig waterdicht. Waterdamp kan wel naar buiten afgevoerd worden omdat het ook dampopen is.
 • Toepasbaar op verschillende vormen: je kan ook makkelijk gevels laten bepleisteren met hoeken, ronde vormen of complexere vormen.
 • Veel afwerkingsmogelijkheden: er zijn tal van opties om je gevelpleister volledig naar jouw smaak en de stijl van je woning vorm te geven.

Gevelpleister plaatsen? Schakel een gevelwerker in. Zo ben je zeker van een mooi eindresultaat. Vind een gevelwerker in de buurt.

gevelpleister


 

Soorten gevelpleister

Er zijn verschillende soorten gevelpleister waaruit je kan kiezen. De meest voorkomende soort is een crepi of sierpleister. We zetten hieronder kort de soorten met hun belangrijkste eigenschappen op een rij:

 

1. Crepi of sierpleister

Crepi is de meest voorkomende soort gevelpleister. Er zijn 2 soorten crepi: minerale en synthetische. We gaan even dieper in op dit onderscheid:

 • Minerale gevelpleister: minerale crepi is gemaakt op basis van cement en/of kalk. Het is erg goed bestand tegen vocht, maar wel iets gevoeliger voor vuil en scheurtjes.
 • Synthetische gevelpleister: deze bepleistering is gemaakt uit kunsthars. Het is goed bestand tegen weersinvloeden en door zijn elasticiteit niet gevoelig voor scheurtjes.

 

2. Kaleien

Kaleien betekent je gevel beschilderen met een pleister uit kalk en cement. Als er oneffenheden of scheurtjes in je gevel zijn, vult de kalk deze op, waardoor dit erg geschikt is voor oudere of beschadigde buitenmuren. De pleister zelf is wit, maar je kan er altijd een laag bovenop aanbrengen als je een andere kleur wil voor je gevel. Kalei heeft als voordeel dat het goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden en ademend is.

 

3. Spuitkurk

Deze milieuvriendelijke gevelpleister kan op tal van ondergronden aangebracht worden. Belangrijk is wel dat je muren droog, stofvrij en onbeschadigd zijn. Spuitkurk heeft goede thermische en geluidsisolerende eigenschappen, het is waterafstotend maar toch dampopen en het ziet er erg esthetisch uit. Bovendien is een gevel met spuitkurk nagenoeg onderhoudsvrij.

 

4. Cementpleister

Bij dit type gevelbepleistering breng je een sterke en snelhardende cementlaag aan op je gevel. Het is ideaal om je gevel een snelle renovatie te geven en oneffenheden weg te werken. Bovendien is je gevel met een cementpleister goed beschermd tegen weersinvloeden alsook tegen vochtproblemen door de dampopen structuur. Dit type pleister is ook vrij goedkoop in vergelijking met de andere soorten.

 

Mogelijke afwerkingen gevelpleister

Je kan je gevelpleister ook op heel wat mogelijke manieren vormgeven. We geven een kort overzicht van de mogelijke opties:

 • Kleur: gevelpleisters zijn in talloze verschillende kleuren verkrijgbaar. Witte gevelbepleistering komt erg vaak voor en is heel makkelijk met andere kleuren te combineren. Het is wel gevoeliger voor vuil. Hou bij je keuze vooral rekening met de stijl van je woning en de kleur van je ramen en deuren.
 • Structuur: je kan ook de structuur van je gevelbepleistering zelf bepalen. Zo heb je de keuze tussen een vlakke, ruwe, geribde, geschuurde, afgeplatte… gevelpleister.
 • Korrelgrootte: tot slot maakt ook de korrelgrootte een verschil in de uitstraling van je gevelpleister. Met een fijnere korrel zal je gevel er egaler en moderner uitzien, terwijl een grovere korrel zorgt voor een landelijke uitstraling.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw gevelpleister? Vraag dan offertes aan bij meerdere gevelwerkers. Zo kan je voorstellen, adviezen, prijzen… vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

Gevelpleister prijs

De prijs voor een gevelpleister ligt gemiddeld tussen € 25 en 80 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De prijzen kunnen wel wat uiteenlopen afhankelijk van de soort gevelpleister, de gekozen afwerking, de oppervlakte van je gevel… Hieronder vind je een overzicht van de prijzen per soort gevelpleister:

Soort gevelpleisterGemiddelde prijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Minerale crepi€ 64
Synthetische crepi€ 75
Kaleien€ 25 à 40
Spuitkurk€ 60 à 80
Cementpleister€ 30 à 40

TIP: om een exacte prijs te krijgen voor de plaatsing van jouw gevelpleister, vraag je best offertes aan. De prijzen kunnen namelijk ook verschillen per gevelwerker. Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

gevelpleister aanbrengen

 

Gevelpleister onderhoud

Gevelbepleistering vereist in de meeste gevallen wel enig onderhoud. Het is namelijk vrij gevoelig voor vuil, hoewel dat verschilt per soort gevelpleister en per gekozen afwerking. Zo zal witte crepi bv. vaker onderhoud nodig hebben dan een gevel met spuitkurk.

Om je gevelpleister te onderhouden volstaat het om deze regelmatig af te spoelen met water. Bij hardnekkiger vuil kan het nodig zijn om een hogedrukreiniger te gebruiken. Het is aangewezen om bij de plaatsing van je gevelpleister ook meteen een coating te laten aanbrengen om de bepleistering te beschermen tegen vocht en vuil.

 

Waarom een gevelwerker inschakelen?

Je gevel bepaalt voor het grootste deel het uitzicht van je woning. Daarom is het belangrijk dat de gevelpleister correct geplaatst wordt. Het is dan ook niet aangeraden om zelf aan de slag te gaan met de plaatsing van je gevelpleister. Door de gevelpleister door een ervaren gevelwerker te laten aanbrengen ben je zeker van een mooi afgewerkte gevel. Bovendien geniet je zo ook nog van enkele andere voordelen:

 • Advies op maat: een gevelwerker kan je adviseren over de meest geschikte soort gevelpleister en de aangewezen afwerking. Daarbij houdt deze steeds rekening met je voorkeuren, woning, budget…
 • Vlotte & correcte plaatsing: door een gevelwerker in te schakelen, ben je zeker dat je gevelpleister correct geplaatst is en dus lang zal meegaan. Bovendien verloopt de plaatsing ook vrij vlot dankzij de kennis en ervaring van de gevelwerker.
 • Hoogwaardige materialen: een gevelwerker werkt altijd met kwaliteitsvolle gevelpleisters, die deze bovendien aan voordeligere prijzen kan inkopen. Zo ben je zeker van de beste prijs-kwaliteitsverhouding voor je gevelbepleistering.
 • Garantie: als je de gevelpleister laat plaatsen door een ervaren gevelwerker, neemt deze ook alle eventuele extra kosten voor zijn rekening. Als je zelf aan de slag gaat, ben je ook zelf verantwoordelijk voor die eventuele extra kosten.
 • Verlaagd btw-tarief: als je samenwerkt met een gevelwerker betaal je een verlaagd btw-tarief van 6% op alle materiaal- en arbeidskosten. Voorwaarde is wel dat je woning ouder is dan 10 jaar.

 

TIP: vergelijk offertes van verschillende gevelwerkers!

Het loont dus om een gevelwerker in te schakelen voor de plaatsing van je gevelpleister. Bovendien kan je nog extra kosten besparen door offertes bij meerdere gevelwerkers aan te vragen. Zo kan je namelijk verschillende prijzen en voorwaarden vergelijken en de interessantste aanbieding voor jou kiezen. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.