Pelletkachel werking en soorten.

Pelletkachels hebben een ingebouwd reservoir voor pellets. Deze worden vanuit dat reservoir door met een wormschroef mechanisch naar de vuurkorf vervoerd. In de vuurkorf worden de pellets automatisch ontstoken met behulp van een gloeispiraal en gedoseerde luchttoevoer. Afhankelijk van de gevraagde warmte regelt de pelletkachel de snelheid van aanvoer van pellets en de luchttoevoer. De rookgassen worden met een ventilator naar buiten geblazen. Een pelletkachel heeft een beduidend hoger rendement dan een traditionele houtkachel of open haard.

Moderne pelletkachels zijn voorzien van een elektronisch regelsysteem dat het verbrandingsproces optimaliseert en allerlei veiligheidsinstellingen bevat. Door een optimale verbranding zal er weinig geurhinder zijn door de kachel en het gebruikscomfort aanzienlijk hoger liggen. Daar komt ook nog bij dat ze kunnen ingesteld worden en ingeschakeld of uitgeschakeld worden op een tijdstip dat je zelf hebt bepaald.

 

Soorten pelletkachels

Er zijn 2 soorten pelletkachels: pelletkachels die de lucht verwarmen en pelletkachels die een cv-aansluiting vergen.

Pelletkachels met een cv-aansluiting

Deze variant is duurder dan de pelletkachels die alleen de lucht verwarmen. Bovendien zijn ze in het algemeen moeilijke te installeren. Pelletkachels met een cv-aansluiting worden ook wel hydropelletkachels, thermopelletkachels of cv-pelletkachels genoemd.
Dit type heeft extra water aansluitingen met een ingebouwde pomp die bedoeld zijn om aangesloten te worden op de cv-installatie. Met deze techniek kunnen tevens de vloer, het sanitair en radiatoren worden verwarmd. Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina.

 

Pelletkachels die de lucht verwarmen

Deze kachels zijn uitermate geschikt om de woonkamer te verwarmen. Ook is het hierbij mogelijk een aangrenzende kamer te verwarmen, denk dan bijvoorbeeld aan de keuken of gang. Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina.

 

Modellen met extra aansluiting

Pelletkachels die de lucht verwarmen kunnen ook worden gekanaliseerd. Dit gebeurd op de achterzijde van de kachel. Hierop worden slangen aangesloten die naast bijvoorbeeld de woonkamer, ook andere ruimtes verwarmt. De slangen zijn meestal geplaatst in de muur waarbij de warme lucht via een roostertje de kamer binnen komt.

 

Inbouwhaarden

Als laatste zijn er ook pelletkachels die als inbouwhaarden te verkrijgen zijn.