Pelletkachels: uitleg en richtprijzen.

De pelletkachel is een vrij nieuw fenomeen voor de meesten onder ons. Toch is de kachel reeds langere tijd op de markt. De pelletkachel wordt steeds populairder vanwege het feit dat de kachel vele voordelen met zich meebrengt. Pelletkachels zijn o.a. duurzaam, verantwoord en een besparende keuze voor het verwarmen van een huis.

Wat is een pelletkachel?

Het woord Pellet is een andere benaming voor korrel. Een pelletkachel is dus in feite een houtkorrel-kachel. Maar wat wil dat precies zeggen? De pellets, of de korrels, staan voor de brandstof (biomassa) die wordt verbruikt tijdens het verbrandingsproces.

De pelletkachel is een zeer moderne kachel die op volautomatische wijze houtpellets verbrandt. De verbrandingskachel heeft een uiterst hoog rendement dat positief uitpakt voor het milieu- en de portemonnee. Door de geavanceerde techniek zijn pelletkachels een betaalbare wijze geworden voor het verwarmen van verschillende ruimtes.

Soms wordt een pelletkachel vergeleken met een houtkachel. Het vlammenspel is namelijk ook aan de voorzijde te zien, net als bij een houtkachel. Toch zijn er wel wat verschillen, want een pelletkachel is uitgerust met wat meer verfijnde techniek. Zo heeft de kachel een computer-moederbord. De functie hiervan is het regelen en controleren van de pelletkachel. Op deze manier is een pelletkachel dé ideale keuze voor schone verbranding.

 

Van plan om een pelletkachel te laten plaatsen en benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende installateurs via de offertepagina

 

Pelletkachel vs. traditionele verwarming

Bij het ontwerp van de pelletkachel is vooral gedacht aan gemak en comfort. Elke pelletkachel is daarom voorzien van een thermostaat met voorprogrammering. Bovendien zijn de kachels uitgerust met een automatische toevoer van pellets.

Nooit meer moeite doen om het huis warm te houden, wie wil dat nou niet? De pelletkachel is een luxe dat voor iedereen is weggelegd. Ben je een tijdje weg, maar wil je toch dat de warmte in huis- of een andere ruimte is geregeld? Geen probleem, want deze kachels laten je nooit in de steek. Aangezien de pellets automatisch de kachel in worden gebracht, hoeft de kachel maar dagelijks 1 keer te worden bijgevuld.

Ten opzichte van de traditionele (centrale) verwarming is het een gegeven dat een pelletkachel maar liefst 50 procent op de stookkosten bespaart. Een pelletkachel is dus niet alleen comfortabel en milieuvriendelijk, maar is ook nog eens goed voor je portemonnee.

 

Voordelen en nadelen van een pelletkachel.

De voordelen werden hier al aangehaald: het is milieuvriendelijk want er zijn minder schadelijke gassen. Houtpellets worden immers strak geperst en branden hierdoor ook beter. De uitstoot ligt dan ook aanzienlijk lager ten opzichte van gewone houtkachels. Pellets zijn in feite ook samengeperste overschotten van de bosbouw (denk aan houtkrullen of zaagsel) waardoor ze dus een recyclageproduct zijn. Tot slot zijn ook de besparingen die je hiermee kan realiseren interessant omdat de brandstofkosten aanzienlijk lager liggen.

De aanschaf van een pelletkachel is een serieuze investering. Deze verdient zich echter wel terug bij regelmatig gebruik. Bijkomend nadeel kan zijn dat deze werkt op elektriciteit. Als de stroom uitvalt, dan zal het ook niet mogelijk zijn om je woning te verwarmen met de pelletkachel. Een goedkoop alternatief achter de hand houden is daarom niet onverstandig. Een pelletkachel kan wel voorzien worden van een noodbatterij voor deze onvoorziene stroompannes, al zal dit echter wel een extra kostprijs met zich meebrengen. Vraag vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina.

 

Houtpellets

Houtpellets vormen de vaste brandstof voor de pelletkachel. De pellets zijn zeer geliefd vanwege het feit dat hout een Co2-neutrale brandstof is. Pellets zijn als het ware kleine staafjes hout. Ze worden gemaakt uit o.a. zaagsel en schoon resthout afkomstig uit de houtindustrie. Onder hoge druk wordt het hout vervolgens samengeperst tot pellets. Voor de productie van deze kleine staafjes hout worden geen bomen gekapt en toevoegingen tijdens de productie zijn uit den boze.

 

Houtpellets kopen

Pellets zijn te koop in verpakkingen van 15-25 kg. Houtpellets zijn verkrijgbaar bij de meeste doe-het-zelfzaken, brandstofleveranciers, benzinestations en grootwarenhuizen. Bovendien zijn er op het internet vele webshops te vinden die tevens houtpellets aanbieden. Let echter wel op de kwaliteit die meestal resulteert in prijsverschil per kg.

 

Prijzen en subsidies voor pelletkachels.

Richtprijzen voor houtpellets:

  • German pellets (granilux): Bij aankoop van 1 pallet, betaal je ongeveer 4,095 euro per zak. De energetische waarde is hoger dan 5 kWh/kg.
  • Mandi pellets : De prijs is 4,19 euro per zak als je een volledige pallet (70 zakken van 15 kg) afneemt. De energetische waarde is 5 kWh/kg.
  • Badger pellets: 4,32 euro per zak wanneer je een pallet ( 48 zakken van 15 kg) koopt. De energetische waarde is 5,2 kWh/kg.

Richtprijzen voor pelletkachels:

  • Nordic Fire Super Max: 960 euro.
  • Thermorossi Ecotherm 1000: 1.450 euro.
  • Zibro Pelletkachel Adina S-line Steel Grey: 1999 euro.
  • Haas & Sohn Pallazza: 2299 euro.
  • Edilkamin Seven: 1.849 euro.

 

Premies en subsidies voor de plaatsing van pelletkachels.

Premies kan je wellicht nog bekomen bij je gemeente. Zo vonden we al direct terug dat er nog premies kunnen bekomen worden in Balen, Mol, Laakdal, Sint-Truiden, Zottegem en Wevelgem. Premies verschillen wel onderling en kunnen variëren met maxima tussen 100 en 250 euro. Er kunnen wel voorwaarden gesteld worden, zoals de plaatsing die moet gebeuren door een erkend aannemer of formaliteiten wat de aanvraag betreft.

Raadpleeg zeker altijd ook de websites van de overheid, zoals bijvoorbeeld energiesparen.be om te checken of er nog andere premies of subsidies zijn waarvoor je in aanmerking komt.