Vochtmeters? Dit moet je weten.

Een vochtmeter is een apparaat dat veel gebruikt wordt in de bouw om de luchtvochtigheid van een ruimte of materiaal te meten. Zowel architecten, schilders als verzekeringskantoren gebruiken vochtigheidsmeters. Heb je te kampen met vochtproblemen in huis? Dan zijn er wel modellen beschikbaar voor particulieren die niet zo duur zijn als de professionele modellen.

Met een vochtmeter kan je de relatieve vochtigheid meten van een materiaal. Als een vochtmeter gebruikt wordt om de vochtigheid van de lucht te meten, dan spreken we over een hygrometer.

Een moderne vochtmeter kan ook temperaturen meten in vloeistoffen, voedingsmiddelen en zelfs gassen. Andere materialen zoals beton, gips, pleisterwerk, isolatie, … zijn ook meetbaar met een vochtmeter.

Met een digitale vochtmeter kan je vrijwel onmiddellijk te zien krijgen wat de vochtigheid van een materiaal is. Ze worden het meest gebruik voor hout en voor de muur. Ook voor het gebruik in tuinen bestaan er speciale vochtigheidsmeters om de vochtigheid in de grond te meten.

In combinatie met de hygrometer zijn ze ideaal bij diverse toepassingen. Ben je van plan een nieuwe parketvloer of laminaatvloer te leggen? Dan kan een vochtmeter je daar ook bij helpen.

 

Vochtmeter prijs

Vochtmeters die in de bouw gebruikt worden kosten al gauw 200€ à 300€. Ze zijn dan wel voorzien met diverse snufjes en zijn kwalitatief sterk. Zo kan je met een vochtmeter gemakkelijk tot een diepte van 4 centimeter meten en is het mogelijk om een alarm in te stellen. Wanneer het alarm afgaat betekend het dat de vochtigheidsgraad die je hebt ingesteld werd overschreden. Dat helpt om sneller en efficiënter te werken. Ook dataopslag met mogelijkheid tot USB-aansluiting op je computer is een mogelijkheid.

Er zijn ook goedkope vochtmeters voor kleinschalig gebruik beschikbaar voor een prijs vanaf ongeveer 20€. Wil je een degelijk model voor thuisgebruik? Dan zal dat ongeveer 100€ kosten. Bij Conrad zijn modellen in verschillende prijscategorieën beschikbaar.

TIP: Vermoed je dat jouw huis te kampen heeft met vochtproblemen? Dan doe je er goed aan een vochtspecialist in te schakelen die jou kan verzekeren van een juiste diagnose en gepaste oplossing. Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende vochtspecialisten. 

 

Waarom een vochtmeter gebruiken?

Er kunnen diverse redenen zijn om een vochtmeter te gebruiken: voor het meten van de luchtvochtigheid in een ruimte dat verbouwd wordt, om de luchtvochtigheid te meten in een kelder voor deze waterdicht wordt gemaakt, in schuren of opslagruimtes, enz…

De luchtvochtigheid wordt vaak gemeten als er klachten over schimmels of condens ontstaan. Ook voor de gezondheid is het een goed idee om het op te volgen met een vochtmeter. Een ideale luchtvochtigheid in huis bedraagt tussen de 40% en 60%. Hierbij is er dan voldoende vocht aanwezig voor het behouden van een gezond binnenklimaat. Alles daarboven zal er voor zorgen dat de kans op schimmelvorming groter wordt.

Vochtmeters kent men dus vooral in de bouw, maar je kunt er ook eens over nadenken om zelf geregeld eens de test te doen en de luchtvochtigheid in twijfelachtige ruimtes te meten.

 

Vochtproblemen oplossen?

Op zoek naar een vakman voor het oplossen van vochtproblemen? Start je zoektocht bij ons: Vraag gratis en vrijblijvende offertes aan en ontdek tot 4 verschillende firma’s.