muren isoleren

Muren isoleren

Wil je jouw energieverbruik verlagen en zo iets doen tegen de stijgende energieprijzen? Overweeg dan om je muren te isoleren. Op deze manier krijg je niet alleen meer vat op je energiefactuur, maar verhoog je ook nog eens het warmtecomfort in je woning. Lees hier alles over isolatiemethoden voor je muren, mogelijke isolatiematerialen, richtprijzen en waarom je best voor een ervaren isolatiespecialist kiest.

Ga snel naar:
Hoe muren isoleren?
Mogelijke materialen
Prijs muren isoleren
Mogelijke valkuilen & risico’s
Zelf muur isoleren of vakman?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Muren isoleren langs binnen of langs buiten?

Muurisolatie kies je niet alleen voor een lagere energierekening en verhoogd warmtecomfort. Ook heb je zo minder last van omgevingsgeluiden en verhoog je de waarde van je woning. Maar kies je nu het best voor het isoleren van je muren langs buiten of langs binnen? Beide opties op een rij:

 • Muren isoleren langs buiten: eerst is het belangrijk om na te gaan of je een spouwmuur hebt en of deze geschikt is voor na-isolatie. Spouwmuurisolatie is namelijk een budgetvriendelijke en praktische manier om je gevel te isoleren. Wil je graag je gevel renoveren? Dan kan je ook kiezen voor buitengevelisolatie in combinatie met een nieuwe gevelbekleding.
 • Muren isoleren langs binnen: een isolatielaag aan de binnenkant van de muren is niet aangeraden. Je verliest namelijk ruimte aan de binnenkant van je woning en deze methode is ook niet praktisch (radiatoren verplaatsen, vensterbanken aanpassen, …). In sommige gevallen is langs binnen isoleren echter de enige optie, bv. bij beschermde gevels, aanpalende gebouwen, …

Op zoek naar gericht advies omtrent muren isoleren? Vergelijk dan vrijblijvend offertes via onze gratis offerteservice.

muren isoleren

 

Hoe muren isoleren?

Afhankelijk van je persoonlijke wensen, budget en woonsituatie zijn er meerdere methoden voor muurisolatie mogelijk. Hieronder een overzicht van alle opties.

 

OPTIE 1: spouwmuur isoleren

Je spouwmuur isoleren is doorgaans de beste optie als het gaat om muurisolatie. Zo geniet je van een korte terugverdientijd van 3 à 5 jaar en rekenen vakmensen slechts zo’n € 15 – 30 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Is je muur geschikt voor deze isolatiemethode? Dan boort een vakman gaten in de gevel en blaast hij hier vervolgens het isolatiemateriaal in. De grootte van de gaten is afhankelijk van het materiaal. Hierbij gaat het dan om EPS-parels, gespoten glaswol of PUR-schuim.

 

OPTIE 2: buitenmuur isoleren (langs buiten)

Heb je geen spouwmuren of zijn deze niet geschikt voor spouwmuurisolatie? Of wil je ook je gevel volledig renoveren? Dan is buitenmuur isolatie (ook wel bekend als buitengevelisolatie) het logische alternatief. Hierbij brengt een vakman isolatiemateriaal aan bovenop de bestaande buitenmuur (isolatieplaten van PUR, XPS, PIR, …) en werkt hij deze af met een gevelbekleding naar keuze. Populaire types gevelbekleding zijn crepi, steenstrips, … Buitenmuur isolatie kost je € 100 – 250 per m² (excl. btw, incl. gevelafwerking en plaatsing).

 

OPTIE 3: binnenmuur isoleren

Je binnenmuur isoleren is een mogelijkheid als je geen (geschikte) spouwmuren hebt of als je jouw gevel niet wil of kan renoveren. Echter verlies je zo wel wat woonruimte en zijn de werkzaamheden ingrijpend. Wat betreft isolatiematerialen wordt meestal gekozen voor voorzetwanden, gevuld met minerale wol. Binnenmuur isolatie kost je gemiddeld ongeveer € 40 – 80 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

 

Hoe laat ik het best mijn muren isoleren?

Dat hangt vooral af van jouw woonsituatie en je persoonlijke wensen. Ben je niet zeker over wat er mogelijk is? Dan schakel je best een vakman in voor gericht advies en prijzen op maat. Vergelijk voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Mogelijke materialen

Afhankelijk van de gekozen isolatiemethode zijn er verschillende isolatiematerialen om te plaatsen. Hieronder een kort overzicht van alle materialen per methode.

 

1. Materialen spouwmuurisolatie

Glaswol, EPS-parels en PUR-schuim zijn de aangewezen materialen voor spouwmuurisolatie. Met glaswol geniet je van een goede thermische én akoestische isolatie, al moet de spouw dan wel minstens 5 cm breed zijn. Daarentegen zijn EPS-parels en PUR al in te zetten bij een breedte van 3 cm. EPS-parels zijn daarnaast het meest bestand tegen vocht, terwijl PUR ideaal is als je op zoek bent naar een zo hoog mogelijke thermische isolatiewaarde.

 

2. Materialen buitenmuur isolatie

Een muur isoleren langs buiten gebeurt altijd met harde, drukvaste isolatieplaten van PUR, XPS, PIR, … Na het isoleren volgt dan een gevelbekleding op maat. Zo geef je jouw gevel een natuurlijke look met een houten bekleding, zijn er verschillende soorten steenstrips en passen gevelpanelen goed bij zowel landelijke als moderne woningen. De afwerking van buitengevelisolatie met de beste prijs-kwaliteitsverhouding is en blijft echter crepi.

 

3. Materialen binnenmuur isolatie

Wil je muren isoleren langs binnen? Dan realiseer je dit met voorzetwanden of isolatieplaten. Bij voorzetwanden wordt het isolatiemateriaal eerst tussen een houten of metalen rooster geplaatst. Deze functioneert dan weer als basis voor de gyproc wand die je afwerkt volgens je eigen voorkeuren. Isolatieplaten zijn daarentegen gipsplaten waar het isolatiemateriaal al van tevoren in is verwerkt.

 

Welk isolatiemateriaal kies ik het best?

Wil je genieten van een kwalitatief eindresultaat, afgestemd op jouw persoonlijke wensen en woonsituatie? Dan schakel je best een ervaren vakman in. Zo’n isolatiespecialist kan perfect inschatten welk materiaal het meest aangewezen is voor jouw project. Vergelijk vrijblijvend offertes van vakmensen actief in je buurt via onze gratis offerteservice.

 

Prijs muren isoleren

De totale kostprijs van muur isolatie varieert op basis van de gekozen methode, het isolatiemateriaal, het te isoleren oppervlak, … Enkele richtprijzen op een rij:

Type muurisolatieGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Spouwmuurisolatie€ 15 - 30
Buitenmuurisolatie€ 100 - 250 (incl. gevelbekleding)
Binnenmuurisolatie€ 40 - 80

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen de kosten voor het isoleren van muren niet alleen per project, maar ook van vakman tot vakman. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk vlot prijsvoorstellen van meerdere vakmannen in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Druk de kosten voor je muurisolatie met premies!

Laat je je muren isoleren door een vakman? Dan kom je in aanmerking voor meerdere premies en financiële voordelen. Hiermee verlaag je de totale kostprijs van je project aanzienlijk. Een kort overzicht van de mogelijke premies voor het isoleren van je muren:

 • Mijn VerbouwPremie: voor het plaatsen van muurisolatie kan je een mooie premie ontvangen. Het premiebedrag wordt voornamelijk bepaald op basis van je inkomenscategorie, waardoor je tot max. 50% van het totale investering terug kan krijgen.
 • Totaalrenovatiebonus: investeer binnen de 5 jaar in minstens 3 energiebesparende maatregelen en kom in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus. En hoe meer maatregelen je treft, hoe hoger deze bonus. Let op: de eindfactuur van je 1e investering moet wel een datum hebben tussen 2017 en 2020. Begon je met renoveren vanaf 2021? Dan moet je de EPC-labelpremie aanvragen.
 • EPC-labelpremie: met energiebesparende maatregelen die een eindfactuur hebben vanaf 2021 kom je in aanmerking voor de EPC-labelpremie. Hoe hoger je EPC-label is geworden door de renovatie, hoe hoger de premie. De premie bedraagt € 2.500 – 5.000 en is niet te combineren met de Totaalrenovatiebonus.
 • Gemeentelijke premies: er zijn ook sommige gemeentes die premies uitreiken voor energiebesparende maatregelen. Aangezien de hoogte van deze premies verschilt, informeer je best bij je eigen gemeente.

 

Valkuilen bij het isoleren van muren

Muurisolatie plaatsen is doorgaans een complexe, secure klus die je best laat uitvoeren door een ervaren isolatiespecialist. Er zijn namelijk veel zaken die verkeerd kunnen gaan tijdens de plaatsing. Een lijstje van de meest voorkomende valkuilen:

 • Isolatiematerialen: isolatiemateriaal is niet universeel inzetbaar. Heb je bijvoorbeeld maar beperkte ruimte om te isoleren? Dan kies je best een materiaal met een hogere isolatiewaarde. Zitten er veel onbereikbare plekken in je muren? Dan kies je best voor spuit- of inblaasisolatie om deze plekken alsnog met isolatiemateriaal te vullen.
 • Luchtdicht isoleren: wil je optimaal kunnen genieten van muurisolatie? Dan moet het materiaal luchtdicht zijn geplaatst. Zo vermijd je koudebruggen door kieren en naden tussen isolatieplaten goed af te dichten en door een juiste hoeveelheid isolatiemateriaal te plaatsen.
 • Voorbereidende werken: voor je begint met muren isoleren, is het belangrijk om de staat van je gevel na te gaan. Is er bijvoorbeeld sprake van vocht of is de gevel ergens beschadigd? Dan laat je dit zeker eerst herstellen.

 

muur isolatie

 

Zelf muur isoleren of vakman?

Over het algemeen is zelf je muren isoleren sterk af te raden. Niet alleen is het ingewikkeld werk waar veel bij komt kijken, maar ook stijgen je totale kosten flink als er iets mis gaat. Daarnaast geniet je bij slechte plaatsing niet van een optimaal rendement. Hieronder een overzicht van de voordelen van een vakman:

 • Gericht advies: er is veel mogelijk op gebied van isolatie en dus zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Een vakman heeft jaren aan ervaring op zak en adviseert je van inkoop tot en met de plaatsing.
 • Snelle plaatsing: isolatiespecialisten kunnen door hun kennis en ervaring snel en vakkundig isolatiemateriaal plaatsen. Als gevolg vallen arbeidskosten dus vaak erg mee, vooral als het gaat om spouwmuren isoleren.
 • Lage inkoopprijs materialen: sommige materialen mogen alleen worden gebruikt door erkende isolatiespecialisten. Daarnaast kunnen zij isolatiematerialen ook voor een lagere prijs inkopen dan particulieren.
 • Financiële voordelen: er zijn verschillende premies om van te profiteren als je muren isoleert. Een belangrijke voorwaarde is wel dat je de werkzaamheden laat uitvoeren door een vakman. Ook geniet je van een verlaagd btw-tarief van 6% op materiaal – en arbeidskosten als je huis ouder is dan 10 jaar.

 

Muren isoleren? Vergelijk offertes en bespaar!

Is het tijd om je muren te isoleren? Dan schakel je best zo snel mogelijk een vakman in via onze gratis offerteservice. Zo geniet je niet alleen van gericht advies en prijzen op maat, maar vergelijk je ook gemakkelijk werkwijzen en uitvoertermijnen. Start je aanvraag vrijblijvend via ons offerteformulier.