wat kosten nieuwe ramen

Wat kosten nieuwe ramen

Hoeveel kosten nieuwe ramen precies? Die prijs hangt onder meer af van het materiaal van de profielen, de beglazing, de plaatsing, … In dit artikel zetten we alles voor je op een rijtje. Zo krijg je een goed inzicht in de gemiddelde prijs van nieuwe ramen en kozijnen.

 

Ga snel naar:
Wat kosten nieuwe ramen?
Kostenbepalers nieuwe kozijnen en ramen
Gemiddelde prijs per materiaal
Vraag gratis offertes aan

 

 

Waarom neem ik best nieuwe ramen?

Bij het nemen van nieuwe ramen geniet je van verschillende voordelen:

  • Lagere energiefactuur: nieuwe ramen dragen bij aan het verbeteren van de isolatie van je woning. Dit zorgt ervoor dat warmte langer in huis blijft hangen. De stookkosten gaan omlaag, waardoor je jaarlijks veel kosten bespaart op je energierekening.
  • Hoger wooncomfort: doordat de warmte langer blijft hangen in je woning ervaar je een hoger wooncomfort. Je hebt namelijk minder last van koude lucht en geniet langer van een aangename temperatuur. Ook op warme dagen werken nieuwe ramen in je voordeel. Ze zorgen er namelijk voor dat de koele lucht langer in je woning blijft hangen.
  • Frisse uitstraling: nieuwe ramen en kozijnen geven je woning een nieuwe en frisse uitstraling. Wanneer je woning al wat ouder is, kan dit zorgen voor een doffe uitstraling. Met nieuwe ramen en kozijnen ziet je woning er direct beter en nieuwer uit!
  • Stijging woningwaarde: je woning ziet er niet alleen beter uit, maar stijgt ook in waarde. Met nieuwe ramen is jouw woning namelijk energiezuiniger, wat bijdraagt aan het besparen van energiekosten.

wat kosten nieuwe ramen

 

Wat kosten nieuwe ramen?

De ramen prijs per m² hangt af van een aantal factoren. Verder in dit artikel lees je wat die kostenbepalers zijn voor nieuwe kozijnen en ramen. Om nu alvast een grove inschatting te maken van de totale kosten maken we een onderscheid tussen nieuwe ramen en kozijnen voor een gemiddelde rijwoning, halfopen bebouwing of vrijstaande woning:

Gemiddelde kosten voor een rijwoning: € 7.500 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

Gemiddelde kosten voor een halfopen of vrijstaande woning: € 15.000 à 30.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

TIP: vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

Benieuwd naar de prijs van nieuwe ramen voor jouw woning? Vraag dan gratis en vrijblijvend verschillende offertes aan bij vakmannen actief in jouw buurt. Zo krijg je inzicht in de gemiddelde prijs voor jouw woning en kan je gemakkelijk prijzen vergelijken. Start jouw aanvraag hier.

 

Kostenbepalers nieuwe ramen

Er zijn verschillende factoren die een invloed hebben op de prijs van nieuwe kozijnen en ramen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

 

1. Soort materiaal

Het materiaal van de raamprofielen heeft een grote impact op de uiteindelijke prijs. Kies je voor budgetvriendelijke ramen in PVC? Hou je van de tijdloze charme van houten ramen? Of wil je grote overspanningen creëren met slanke profielen in aluminium? Je uiteindelijke materiaalkeuze bepaalt in grote mate de kosten van je nieuwe ramen.

TIP: heb je geen idee wat voor ramen je precies wil? Of weet je dit al en ben je benieuwd naar de totale prijs voor jouw woning? Vraag dan vrijblijvend offertes aan bij vakmannen actief in jouw buurt. Een vakman informeert je graag over de beste keuze voor jouw situatie. Ga naar de offertepagina.

 

2. Type glas

Het soort glas is een belangrijke kostenbepaler voor nieuwe kozijnen en ramen. Grofweg zijn er 3 soorten: standaard dubbel glas, hoogrendementsglas en driedubbel glas. Het verschil tussen deze soorten heeft vooral te maken met de mate van isolatie. Hoe hoger de isolatiewaarde van het glas, hoe meer kosten je bespaart op je energierekening. Glas met een hoge isolatiewaarde is automatisch ook iets duurder dan glas met een lagere isolatiewaarde. Kies je voor glas met een hoge isolatiewaarde? Dan verdien je dit ook sneller weer terug op je energierekening. In de tabel vind je een indicatie van de prijs per soort glas:

Soort glasPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Standaard dubbel glas€ 100 à 115 per m²
Hoogrendementsglas€ 105 à 140 per m²
Driedubbel glas€ 150 à 230 per m²

 

3. Vakman

Nieuwe ramen laat je best plaatsen door een vakman. De plaatsing van nieuwe ramen is namelijk complex en kost zonder ervaring veel tijd. Daarnaast kan er veel fout gaan, met een risico op warmteverlies, schade aan je woning, … tot gevolg. Wil je je ramen laten plaatsen door een vakman met minder ervaring? Je betaalt dan gemiddeld tussen € 25 en 40 (excl. btw) per uur. Ga je voor een vakman met meer ervaring? Dan betaal je gemiddeld een uurloon van € 40 à 50 (excl. btw).

 

4. Afwerking

De laatste kostenbepaler is de afwerking van je nieuwe ramen. Ook hier zijn verschillende opties voor.  Zo kan je bij je ramen kiezen voor handgrepen met een bepaald design. Neem je houtwerk? Dan kan je daar een bepaald reliëf of motief in laten verwerken. Of ga je voor extra onderverdelingen in je beglazing? Dergelijke wensen kunnen de totale kosten van je nieuwe ramen doen oplopen.

BELANGRIJK: ben je benieuwd naar de mogelijkheden van nieuwe ramen voor jouw woning? Vraag dan gratis voorstellen aan bij meerdere plaatsers actief in je buurt. Zo kan je niet alleen de kosten voor je nieuwe ramen, maar ook materialen, afwerkingen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

hoeveel kosten nieuwe ramen

 

Gemiddelde prijs per materiaal

Wat kosten nieuwe ramen per materiaal? In de tabel hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten per m² van nieuwe ramen en kozijnen:

Soort raamType materiaalGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Vast raamPVC€ 100 à 250
Hout€ 150 à 300
Aluminium€ 250 à 400
Staal€ 325 à 520
DraaikiepraamPVC€ 150 à 300
Hout€ 250 à 400
Aluminium€ 400 à 550
Staal€ 520 à 700
SchuifraamPVC€ 700 à 900
Hout€ 800 à 1.000
Aluminium€ 1.100 à 1.500
Staal€ 1.400 à 2.000

TIP: de uitvoeringen van nieuwe ramen kunnen verschillen van plaatser tot plaatser. Wil je een goed overzicht van de mogelijkheden voor jouw project? Ontvang gratis voorstellen op maat bij verschillende vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.